Hackerlar kod konusunda sağlam bilgiye sahip, problem çözmekten keyif alan ve ağlara izinsiz giriş yapan internet dünyasının gizemli çocuklarıdır. Hackerlar Web Root denilen internetin kaynağında yaşarlar. Web Root‘daki bir hacker internet üzerindeki bir çok sistemin kontrolcüsüdür.


Hacker Nedir? Sorusunu cevapladık. Şimdi ise Hacker Türlerine bir göz atalım. Bir sürü Hacking Saldırısı gerçekleştirilmektedir. Bu saldırılar ve saldırıyı gerçekleştiren hacker’ların da çeşitleri bulunmaktadır. Saldırgan türlerini biraz tanıyalım.

*Script Kiddie: Bu hacker türü, hacker’lardan temin ettikleri script ve programları kullanan bir gruptur. Bu tip saldırganların hedefleri özenli seçilmiş net hedefler değildir. Onun yerine ellerindeki exploit‘lere (expoit savunması olmayan korumasız sistemlere) karşı açığı bulunan sistemlere saldırırlar. Script Kiddie‘leri hafife almayın, çünkü en büyük saldırgan gruplarındandır ve tehlikeli bilgilere çabuk ulaşma konusunda gayet iyilerdir. Saldırıları genellikle eğlence ve yapabildiklerini kanıtlama niteliğindedir.

*Cracker: Orta düzey ve etik sınırları olmayan saldırganlara verilen isimdir. Ellerindeki teknoloji ve araçları iyi kullanırlar. Girdikleri sistemde kimliklerini gizleyip izlerini silerler ve Proxy (Network şifreleme sistemi) kullanırlar.Sızdıkları sisteme Rootkit (virüsten daha tehlikeli ve sistemde varlığını gizleyen program) yerleştirirler. Bu şekilde sisteme tekrar girmelerini sağlarlar.
all-hats

*Beyaz Şapkalı(White Hat) Hacker: Beyaz şapkalı hacker’lar “iyi adamlar”dır. Güvenlik açıklarını keşfedip halkı bilinçlendirmeyi ve güvenliği sağlamayı amaçlarlar. Yazılım geliştiricilerle birlikte çalışırlar. Beyaz şapkalı hacker’lar bilgilerini asla giriş izni olmayan sistemlere girmek için kullanmaz. Beyaz şapkalı hacker’lar en iyi yazılım geliştirici olarak kabul edilirler.

*Siyah Şapkalı(Black Hat) Hacker: Sanırım bu gruba “kötü adamlar” demek yanlış olmaz. Siyah şapkalı hacker’ların hedefinde güvensiz ağlar ve bu ağların yöneticileri vardır. Güvenlik açıklarını üreticilere bildirseler de sorunun çözümüyle ilgilenmezler. Yazılım üreticisi açığı gideremezse açıkla ilgili tüm bilgi ve “exploit” ini yayınlar.

*Gri Şapkalı Hacker: Bu grup yasal sınırları zorlayan zaman zaman aşan ve kesinlikle tehlikeli bir gruptur.

*Hactivist: Sosyal, dini ya da politik mesaj yaymak için sistemleri hacklerler. Amaçları hack’lemek değil, mesajlarını yaymaktır. Bu yüzden hedefleri popüler web siteleridir.

*Lamer: Hacker’lara benzemeye çalışan, onları idol alan ve belli bilgi birikimleri olmasa da zaman zaman tehlikeli olabilen kişilerdir.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top